måndag 29 mars 2010

Antikt smink skyddade faraonerna mot sjukdomar

Hej hej, Li här! Igår fick Jonas det nya numret av Allt om historia. Eftersom han är nere i Hurghada tog jag mig friheten att läsa tidningen. Det står en hel del om Egypten i den så här kommer en av artiklarna:

"I det antika Egypten var det populärt att sminka sig med tjocka lager av svart och grönt kring ögonen. Detta mode syns på avbildningar i gravar och är också dokumenterat i historieskildringar, bland annat av den berömda drottningen Kleopatra. Enligt traditionen hade sminket kring ögonen en magisk innebörd och skulle skydda mot sjukdomar.
Moderna undersökningar har tidigare antytt att pulvret man sminkade sig innehöll bly och därmed var giftigt. Den analysen ifrågasätts nu av den franske forskaren Christian Amatore i tidsskriften Analytical Chemistry. Amatores studie av fynd av forntida egyptiskt smink visar att blyhalterna var så låga att de inte var skadliga för människor. Tvärtom bidrog de låga halterna av blysalter till att höja kroppens produktion av kväveoxid, vilket stärker immunförsvaret.
Enligt Amatore förekom två av de vanliga ingredienserna i det forntida sminket inte naturligt, utan tillverkades genom en komplicerad process som tog närmare 30 dagar."

Källa: Allt om historia, nr 4 2010

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar